Kulturális közfoglalkoztatás
2017. Augusztus 18.

Kulturális közfoglalkoztatás
Valamennyi helyi újság digitálisan a városi honlapon olvasható

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete pályázott a NMI Művelődési Intézet által meghirdetett V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban való részvételre. A pályázati célunk az volt, hogy a Városi Értéktárban található nagymennyiségű iratok és fotók digitalizálási feladata folytatódjon.
   A meghirdetett pályázatra több érettségizett személy jelentkezett. A feladatra személyes meghallgatás és elbeszélgetés alapján Füle István Zsoltné Jászfényszaru, Széchenyi úti lakost választottuk ki.
   A munkaszerződést a kulturális közfoglalkoztatottal az NMI Művelődési Intézet kötötte meg - napi 8 órás munkavégzésre - 2017. április 28-tól 2018. február 28-ig történő alkalmazásra. A közösségi munkás munkabérét és járulékait 100 %-ban a közfoglalkoztató NMI biztosítja, a munkaköri leírást is Ő állította össze.
   A foglalkoztató a Fényszaruiak Baráti Egyesülete, helye a Városi Értéktár Szentcsalád tér 12.
   Első feladatnak szántuk, hogy a Mi Újság Fényszarun? városi lap valamennyi lapszáma 27 év után hiánytalanul felkerüljön a városi honlapra. A 90-es évek második felében néhány évfolyam teljes egészében hiányzott, míg 2000-től 2010-ig évfolyamonként egytől hat hónap nem volt olvasható. A Városi Könyvtárból elhozott törzspéldányok kerültek digitalizálva a közfoglalkoztatott részéről.
   Az oldalanként digitalizált újságlapokat ellenőrizte, egybefűzte, és méretileg a honlapra feltehetővé tette Dobák Viktor FÉBE-tag önkéntes, akinek áldozatos, következetes és szorgalmas munkáját köszönjük.
   A digitalizált hiányzó lapszámokat e-mailben a városi honlap kezelője Karizs Evelin megkapta és felhelyezte azokat.
   Megnyitva a  www.jaszfenyszaru.hu honlapot a vízszintes sorban VÁROSUNK szóra kattintva az alsorokban megjelenik a Mi Újság Fényszarun?, alatta a Laparchívum abban az évek (legfelül 2017 és legalul 1990) és éveken belül a hónapok (legfelül január és legalul december).
   Köszönjük mindazok munkáját akik, ezen feladatban részt vettek.
   A kulturális közmunkással tervezzük a Mi Újság Fényszarun? városi lap tematikus feldolgozását, hogy egyszerűen és gyorsan digitálisan vissza tudjunk keresni bizonyos eseményt, riportot, fotót (újság cikket) mely az újságban a 27 év alatt megjelent, ezzel is megtisztelve városunk 25 éves jubileumát, segítve az amatőr és hivatásos kutatók munkáját.
                                                                                                                   Tóth Tibor