Bemutatkozik lengyel testvérvárosunk: ZAKLICZYN

Zakliczyn város és a hozzá tartozó falvak egy érdekes települést alkotnak Kis-Lengyelország térképén, nem átlagos tájképpel, érdekes történelemmel és dinamikusan fejlődő helyi társadalommal.

Elsőként ebben a csoportban meg kell említeni Zakliczyn város műemlék környezetét, a melsztynski vár maradványait, valamint a lusławicei, strózei, olszowai udvarházakat, továbbá a zakliczyni, palesnicai, ruda kameralnai, dzierzaninyi és gwozdzieci szakrális helyeket. Szükséges megemlíteni a gyönyörű, többször ritkaság számba menő kápolnákat és természeti elemeket. „A zakliczyni föld az a hely, ahol művészek teremnek”, mint azt a néhai Jacek Malczewski festő, vagy a kortárs Krzysztof Penderecki zeneszerző példája is bizonyítja.

A településre jellemző a munkaszeretet és a társadalmi aktivitás, hiszen közel 30 aktívan működő civil szervezete van. A város költséges kommunális beruházásokat hajt végre és bátor költségvetési döntések után sikeresen él a lehetséges források megszerzésével a megvalósítások érdekében. A zakliczyni műemlék városháza a Regionális Turisztikai és Kulturális Örökség Központ (RCTiDK) székhelye, mely intézmény 2000-ben a TOURIN III. uniós projekt megvalósítása kapcsán jött létre. Kis-Lengyelországban egyike a legjobb önkormányzati kulturális intézményeknek. A központ olyan nívós rendezvények szervezője, mint a Bab Ünnepe, a Város és Község Napja, a Melsztyni Pápai Majális stb. A Regionális Turisztikai és Kulturális Örökség Központ Spytko Klub kávézót, a városházán galériát és városi múzeumot (Pod Waga) működtet. A központ művészeti csoportokat és különböző érdeklődési körű klubokat is szervez és támogat.
-Zakliczyn már 1557 és 1934 között mezőváros volt, a városi címet 2006-ban nyerte vissza, a település lakossága 1566 fő, ugyanakkor még 24 község Zakliczynhez tartozik, így a kerület összlakossága 12174 fő.-
 
Fordította: P. Szerencsés Bogumila
Szerkesztette: Farkas Kristóf Vince


Zakliczyn város honlapja